2. 5. 2025   |   svátek má Zikmund
 

Castagnaccio - italský kaštanový koláč

Název Množství a jednotka
kaštanová mouka 300 g
extra panenský olivový olej 3 lžíce
studená voda 300 - 400 ml
cukr třtinový 1 lžíce
sůl špetka
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: italská
Příprava: 15 min.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)


Castagnaccio není úplně typický koláč, je to spíše taková hutnější "placka", s výraznou specifickou chutí. Kdysi bývaly pokrmy z kaštanů jídlem chudých, dnes patří, jako spousta jiných "starých" a znovuobjevených jídel, mezi delikatesy.



Postup
Rozinky přelijeme horkou vodou nebo rumem a necháme nabobtnat. Kaštanovou mouku prosijeme do mísy, přidáme špetku soli, vrchovatou lžíci třtinového cukru, olivový olej a postupně za stálého šlehání metličkou přiléváme studenou vodu, až nám vznikne těstíčko krémovité konzistence, asi jako na lívance. Kaštanová mouka dodá těstu zlatou karamelovou barvu.
Přidáme větší část scezených rozinek, větší část ořechů, piniové oříšky, promícháme vařečkou a těsto nalijeme do vymazané a hrubou (polohrubou) moukou vymazané koláčové formy. Dáme do trouby vyhřáté na 180°. Po pěti minutách vytáhneme koláč z trouby, povrch posypeme zbylými rozinkami a oříšky, navrch můžeme položit i dvě snítky rozmarýnu, vložíme zpět do trouby a pečeme cca 30 - 35 minut dozlatova, upečený koláč má typicky popraskaný povrch.


Tip:
Kaštanová mouka má velmi specifickou chuť. Lidé se dělí na dvě skupiny - buďto pokrmy z ní milují, nebo jim vůbec nechutnají. Vzhledem k ceně kaštanové mouky doporučuji těm, kteří s ní nemají žádné zkušenosti, si koupit nejprve menší balení :-). U nás se velmi špatně shání, bývá někdy k dostání buďto v bioobchodech, nebo na internetu, obvykle si ji ale lidé vozí z Itálie, Francie nebo Korsiky, kde se v sezóně dá koupit běžně. Důležité je poznamenat, že kaštanová mouka je bez lepku.
Do těsta můžeme přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru nebo fenyklová semínka. V originálním receptu není uveden cukr, kaštanová mouka je sladká, ale nám chutná trochu přislazený. Do koláče se může přidat i např. kakao, skořice nebo třeba lžíce rumu. Nebo všechno naráz :-).


Další fotografie
 


RECEPTY

Krémová česnečka

Postup: Česnek prolisujeme a zpěníme na másle. Česnek se nesmí připálit, zhořknul by.... zobrazit recept

RECEPTY

Ptáčci v rozletu

Postup: Hovězí plecko nakrájíme na tenké plátky, na několika místech nařízneme a... zobrazit recept

RECEPTY

Bílá zelná polévka

Postup: Hlávkové bílé zelí (půl střední hlávky nebo jednu malou celou) rozkrojíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřové nudličky s fazolkami

Postup: Maso nakrájíme na nudličky, dáme do mísy se sojovou omáčkou, olejem, a soli.... zobrazit recept

RECEPTY

Ořechová prkýnka

Postup: Smícháme všechny suroviny v těsto (ořechy dávám jaké zrovna mám, lískáče, někdy... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Řepa červená

Červená řepa (latinsky beta vulgaris) je naprosto nenáročná dvouletá plodina, která netrpí škůdci ani nemocemi a nevyžaduje žádnou péči, roste téměř sama. Pokud si ji vysejeme na zahrádku, získáme oproti té kupované mnoho... zobrazit článek

PENZIONY

U Strakatého koně

Penzion je díky své poloze na samotě u lesa ideálním místem jak pro rodinnou...